Fragolino
Fragolino
není sice klasické tradiční víno, ale přesto je v posledních letech velmi
populární. Tento nápoj s intenzivní chutí a aroma jahod (obvykle lesních) se
velmi rychle rozšířil z jižní Evropy i do České republiky. Název je odvozen od
charakteristické chutě a vůně jahod. Italský výraz pro slovo jahoda je
"fragola". Koncovka "ino" se v italštině používá pro zdrobněliny, takže při
troše fantazie by se dalo říci, že doslovný překlad by mohl být "jahodička".
Ostatně často se i u nás říká že je to "jahodové víno".
Množství alkoholu bývá obvykle trochu nižší než u klasického vína (kolem 8-10%,
v některých případech i méně). Fragolino bývá jemně perlivé nebo šumivé "víno",
pro což se používá italské označení frizzante. Fragolino může být bílé
(bianco), růžové (rosato) nebo červené (rosso).
Původ Fragolina
Samotný nápoj Fragolino pochází ze severní Itálie a vyrábí se převážně v
oblasti Veneto (Benátsko). Může však pocházet i z jiných severoitalských
oblastí - např. Piemonte (Piemont).
Ačkoliv se toto stolní víno považuje za ryze italský import, původ musíme
hledat někde úplně jinde. Hybridní odrůda (nebo spíše skupina hybridních odrůd)
Isabela (též Charvát a jiné) vznikla křížením evropské vinné révy (Vitis
vinefera) s révou americkou (Vitis labrusca), která původně rostla na území
dnešních USA. Důvod pro toto křížení byl jednoduchý: Americká réva byla sice
velmi odolná, ale víno vyrobené z ní se nedalo pít, evropská réva zase nebyla
schopná odolat místním chorobám. Bylo tedy nutné si z obojího vzít jen to, co
se hodilo: evropskou chuť a americkou odolnost. Ke křížení docházelo již koncem
18.století a ve století 19. a 20. se tyto hybridy dostaly i mimo americký
kontinent. Tyto americké hybridy se postupně rozšířily nejen do Evropy, ale i
na jiná místa světa (Kavkaz, Indie, Latinská Amerika, Afrika).
Výroba Fragolina
Víno se vyrábí z odrůdy Isabela (též Ysabela, Isabella), která je u nás známá
jako Charvát, Chorvát nebo Jahoda. Odrůda je velmi odolná proti plísním a
nevyžaduje chemické postřiky. Tato odrůda existuje v bílé i červené variaci. V
červené se používají také názvy Othelo nebo Charvát červený. Jedná se o
křížence americké révy s podnoží Vitis Labruska. U nás se tato odrůda pěstuje
jen velmi vzácně. Ve světě se pro tuto hybridní odrůdu používá i mnoho jiných
názvů. Jmenujme například Oděsa, Fragola nebo Constantia. Hlavním znakem je
však vždy bez ohledu na místní název právě intenzivní jahodová chuť a aroma.
Příčinou toho je látka zvaná furaneol, u které je popisována chuť jahod a někdy
i karamelu.
Fragolino lze vyrábět i z jiných odrůd (často například Sangiovese) nebo i
kupáží více vín. V těchto případech se pak jahodová chuť docílí přidáním
skutečných jahod nebo sirůpů či moštů z nich. Klasickou tradiční metodou se
rozumí postup, kdy je do prvotního kvašení přidáno 20% sekaných jahod. Často se
také fragolino vyrábí následným přidáním jahodového moštu.
Zdroj: www.cyx.cz/tag/fragolino/