Hibernal (zkratka Hi)

Barva je jasná a zelenožlutá.
Chuť plná, jemně kořenitá a šťavnatá, s vysokým obsahem kyselin s ovocnými tóny.
Bílé víno voní po zralých broskvích, černém rybízu, medu, lipových květech nebo grapefruitu.

Hibernal je středně pozdní až pozdní, interspecifická moštová odrůda révy (též hybridní odrůda, mezidruhové křížení, PiWi odrůda), určená k výrobě bílých vín, která byla vyšlechtěna roku 1944 v Německu, kříženec odrůd Seibel 7053 (Chancellor) a Ryzlink rýnský.
Hrozen je malý až středně velký (112 g), válcovitě-kuželovitý, středně hustý až hustý, mírně křídlatý, se středně dlouhou stopkou.
Proti poškození zimními mrazy je odrůda odolná, stejně jako její rodič, Ryzlink rýnský. Mrazu je schopna odolávat až do -25 °C. K jarním mrazům je naopak velmi citlivá, vzhledem k velmi ranému rašení. Odrůda nemá sklon ke sprchávání.
Doba rašení oček a doba květu je raná . Sklizňová zralost začíná 1-2 týdny před Ryzlinkem rýnským, sklízí se počátkem až do poloviny října.
Odrůda velmi dobře odolává padlí révovému (Uncinula necator) naopak k plísni révové (Plasmopara viticola) je velmi citlivá, proti napadení plísní šedou (Botrytis cinerea) v době květu je rovněž citlivá a není výjimkou časté poškození květenství, především koncové částí, která zasychá.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/ ; https://vinoteka.globus.cz

Hibernal ... je mladá hybridní odrůda vinné révy určená k výrobě bílých vín původem z Německa. Odrůda Hibernal vznikla křížením odrůd (Seibel 7053 x Ryzlink rýnský klon 239 Gm) a je podobná vínům typu Sauvignon nebo Ryzlinku rýnského. Odrůda Hibernal má vysoké výnosy, je velmi odolná proti plísním a mrazům. Odrůda je vhodná pro výrobu vín typu bio, výběrů z hroznů a výběru z bobulí. Vína Hibernal jsou vhodná pro zrání v sudech. Víno Hibernal má jasnou zelenožlutou barvu. Chuť vína je plná, kořenitá, vysoce extraktivní s vysokým obsahem kyselin s ovocnými tóny. Vůně vína je vysoce aromatická po ovoci jako je zralá broskev, černý rybíz, ananas nebo grapefruit.

Zdroj: https://www.evinice.cz/o-vine/odrudy-vin

HIBERNAL byla vyšlechtěna v Německu jako kříženec Seibel 7053 x Ryzlink rýnský F2. Hrozen je malý až střední, válcovitě-kuželovitý, většinou středně hustý až hustý. Bobule je malá, kulatá, s pevnou, silnější slupkou a tuhou dužninou, zelenožlutá až narůžovělá. V době plné aromatické vyzrálosti je osluněná strana bobule intenzivně růžová, špinavě červená až jemně nafialovělá. Optimální aroma se rozvíjí v hroznech, které jsou velmi dobře osluněné. Rovněž v chuti je možné rozeznat výrazný ovocný charakter, který je pro tuto odrůdu ideální aromatickou zralostí. HIBERNAL je možné pěstovat v kvalitních lokalitách, základem jsou svahovité pozemky s velmi dobrým osluněním. Vhodné jsou především jižní, jihozápadní a jihovýchodní expozice s písčitými a hlinitopísčitými půdami, s velmi dobrým obsahem živin a dobrou vododržností. Obecně lze konstatovat střední náročnost na půdní podmínky. HIBERNAL má velmi dobrou odolnost k zimním mrazům. Na plíseň révy je dobře odolná, proti padlí révy je velmi dobře odolná (většinou nevyžaduje žádné ošetření), vysoce odolná k šedé hnilobě hroznů révy. HIBERNAL nemá sklon ke sprchávání.
Ve vínech nacházíme většinou optimální aromatickou zralost a většinou i dobrý poměr mezi cukernatostí a obsahem kyselin. Odrůda má mnohostranné využití. Je určena především pro výrobu biovín. Vhodné kvalitativní kategorie jsou pozdní sběr, výběr z hroznů, případně výběr z bobulí. Víno je vysoce extraktivní s výraznými tóny ovoce - jablko, hruška, meruňka, broskev s jemnými květinovými tóny. Chuť vína je plná, zejména jestliže je podpořena sladěným obsahem zbytkového cukru.
Podnož: SO4

Zdroj: https://www.vinarskepotreby.cz/sazenice-revy-vinne/

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky