Od hroznu po víno
Když jsou hrozny na keři a je třeba je sundat dolů - odstřihnout, použijeme klasické zahradnické nůžky. Třeba ty, se kterými jsme koncem zimy révu stříhali. Nebo taky ne a koupíme si nějaké speciální (obr. 4).
Ostříhané hrozny je třeba v něčem přenášet, uchovávat nebo přepravovat ...
Než přejdeme k lisování je třeba hrozny (spíše kuličky - bobulky) rozdrtit, aby v lisu neprskaly. Někdo je třeba rovnou i odstopkuje a třeba i vypeckuje ...
A tak nějak by měly pomleté hrozny vypadat ... říká se tomu RMUT.
Až doteď je postup stejný jak pro červené odrůdy, tak pro bílé odrůdy; jak pro výrobu vína červeného, tak bílého i růžového.
Výroba bílého a růžového vína
Jak
již víme z dřívějška nebo i z jiných zdrojů, Bílé víno můžeme vyrobit
jak z hroznů bílých odrůd, tak z hroznů odrůd červených. Takovému vínu
se říká "Klaret".
Růžové víno vyrobíme z hroznu červených odrůd, ale výrobním postupem na víno bílé.
Nyní rmut vylisujeme ...
Vylisovaný mošt přelijeme do nádoby, ve které nám to bude kvasit a nesmíme zapomenout na kvasnou zátku, aby se tam nedostával vzduch.
A to hutné, co nám zůstane, tomu se říká Matoliny ... a můžeme to buď dále zpracovat nebo kompostovat.
Výroba červeného vína
Červené víno můžeme vyrobit pouze z hroznů odrůd červených.
Rozemletý rmut dáme do kádě nebo velkého kýble - záleží na množství ... a nesmíme zapomenou promíchávát, aby se nahoře netvořil škraloup, který by mohl zhora začít zahnívat a kazit se.
Barva ze slupek se uvolňuje až v alkoholu ...
A teprve po tomto procesu dochází k lisování a následnému dokvašení ... a vyčištění - usazení kalů ...
Matoliny se musí ihned po vylisování zpracovat - rychle se na vzduchu kazí.
- vinné a ovocné matoliny obsahující dostatek cukru se dají vypálit na líh (matolinová pálenka se označuje jako matolinovice, oblastně vínovice, na Slovensku terkelica, na území Maďarska törkölypálinka, italská se označuje jako grappa, řecká jako tsipouro)
- rmut z matolin vyrobíme v kádi připuštěním dostatečného množství vody (tak, aby v ní nestála)
- z vinných matolin se přidáním cukerného roztoku a následným zkvašením dá vyrobit matolinové víno (oblastně druhák)
- po vysušení se dají použít jako palivo
- využití jako hnojiva
- z vinných jader se lisuje hroznový olej