Ryzlink vlašský (zkratka RV)

Na Moravě se začal vysazovat kolem roku 1900, původ není jednoznačný, ale s Ryzlinkem rýnským nemá kromě názvu nic společného. Osvědčené pravidelnými sklizněmi a dobrou mrazuodolností.
Tradiční oblasti: Mikulovsko
Hrozny: střední, válcové, dlouhá stopka
Bobule: malé, kulaté, žlutozelené s malou černou tečkou na vrcholu, slabá a pevná slupka
Barva: žlutozelený odstín
Vůně: lučního kvítí, široká škála vůní
Chuť: plná, harmonická
Charakteristika: tóny rybízu a angreštu, hrozinky, medové tóny
Réví vyzrává na 80-95 %, plodnost dřeva je 65-80 %. Proti poškození zimními mrazy je odolná, snáší mrazy až do -25 °C, jarní mrazíky ji nepoškozují. Doba rašení oček, kvetení i zaměkání je středně pozdní, raší po polovině dubna, kvete v polovině června, květy málo opadávají, zaměkání začíná v poslední dekádě srpna. Sklizňová zralost je u nás pozdní, začátkem až v polovině října, pozdní sběry až počátkem listopadu.
Hrozen
je malý až středně velký (12-16 x 7-10 cm, 90-120 g), středně až velmi
hustý, krátce válcovitý, s průměrně lignifikovanou, středně dlouhou až
dlouhou stopkou (5 cm), často s jedním ouškem (typický přívěsek ve tvaru malého, hustého hroznu) též na delší stopce.
Odrůda je citlivá vůči padlí révovému (Uncinula necator) v pozdějších fázích vegetace (později zaměká). Trpí vadnutím třapiny. Proti plísni révové (Plasmopara viticola) je relaltině odolná. Vlhký podzim podporuje rozvoj plísně šedé (Botrytis cinerea). Časté jsou roncet, vrásčitost dřeva (grapevine rugose wood) a svinutka, dalšími škůdci není příliš napadána.
Zdroj: CUKRÁRNA A VINOTÉKA U KULATÉ; https://cs.wikipedia.org/
Ryzlink vlašský je středního růstu, má středně husté olistění, dřevo vyzrává dobře a je dostatečně mrazuodolné. Rašení oček zjara je pozdní, a proto se užívá tam, kde je větší ohrožení jarními mrazíky. Jeho hrozen je válcovitý, podlouhý a mívá často ještě menší přívěšek hroznu vyrůstající od dlouhé stopky hroznů. Bobule jsou středně velké, žlutozelené a mají na vrcholku černou tečku. Zrání hroznů je velmi pozdní. Cukernatost stoupá v bobulích intenzívněji až koncem října či začátkem listopadu. Vína z běžných sklizní jsou příjemné svěžesti s výraznými kyselinami a pobízejí k pití. V dobrých polohách na Mikulovsku je možné sklízet hrozny velmi pozdě a vyrábět pozdní sběry i výběry, které i při vysoké zralosti hroznů nepostrádají kyseliny a nejsou fádní. Víno Ryzlinku vlašského je vhodné pro výrobu šumivých vín.
Zdroj: https://vino.lbc.cz/odrudy.htm
Ryzlink vlašský ... je stará odrůda vinné révy určená k výrobě bílých vín neznámého původu. Ryzlink vlašský je rozšířen v jihovýchodní Evropě a severní Itálii. Odrůda Ryzlink vlašský má pravidelné výnosy, je středně odolná proti houbovitým chorobám a vysoce odolná proti mrazům. Zrání hroznů je pozdní (přelom října a listopadu). Vína Ryzlink vlašský mají vyšší obsah kyselin. Víno Ryzlink vlašský má žlutozelenou barvu. Chuť vína je svěží, středně plná s pikantní kyselinou. Ve vůni převažují ovocné tóny rybízu, angreštu, u zralých vín se objevují vůně lučního kvítí, hrozinek a medu. Víno Ryzlink vlašský je vhodné podávat k drůbeži, uzeninám, rybám a sýrům.